Sayfa Başına Dön
Uyarı Sistemi
Makaleyi Yazan Makale İçeriği  
ZEYNEL ÖZÇELİK
ZEYNEL ÖZÇELİK
KATILIMCI ÜYE
  • Üyelik tarihi : 24 Ekim 2007 10:21:07
  • Adı Soyadı ZEYNEL ÖZÇELİK  
  • Açtığı Konu : 7
  • Yazdığı Cevap : 179
  • Puanı: 1466
  • Toplam Girişi: 3961
  • Ettiği teşekür
  • Edilen Teşekkür
  • Aktiflik:
  • Seviye:
  • Deneyim:
  • Başarı:
  •    
 
Gönderim Tarihi: 10 Ocak 2012 12:23:52
 KÖYLERİMİZ (DEMİRLİ)

Merhaba dostlar

İlçemizin köyleri ile ilgili anılarımı,yaşanmışlıklarımı hatırlamaya elimin ve beynimin müsade ettiği kadarı ile bir şeyler yazmaya gayret edeceğim.

Öncelikle ilk tanıma fırsatım olan Demirli köyünden başlayacağım.

Köylerimizin hepsinde olduğu gibi koşmaya başlanılan yaşlara geldik mi bir işin ucundan tutmaya başlarız. Yaşa göre evin tavuklarını ve hindilerini  gözlemek (Şimdi tavuklarımız,hindilerimiz veya ördeklerimiz yok) koyunları kuzuları gütmek,( koyun keçi de kalmadı )sığırları atları,eşekleri toplamaktır. En önemlisi de güzün tarlalara gücün yettiği testiler ile çeşmeden/ eşmeden su taşımak çalışanlara.

Bizim bembeyaz bir atımız (Kısrak) vardı. her sene yavrular, benim dönemimde yaşlanmış olması nedeniyle üzerine binmesek de o bizim için bir baba anne gibi değerliydi, ona gözümüz gibi bakar sağlıklı olması için,kaybolmaması için otlaktan ilk getirdiğimiz yada getirmeyi ilk düşündüğümüz maddi varlığımızdı.

Emrullah ile atları getirmek için ilk baktığımız yer Demirli köyü tarafında bulunan su  değirmenleri önlerine, orada değillerse Demirliözü dediğimiz köyün çayırlarının olduğu mekanlar ve orada da değilse köyün bitişiğinde bulunan çayırlardır. Atımız uysal gözüksede yanında bulunan atlar ile bize tutulmazlar, köyümüzün tersi yöne kaçarlardı  (Atkaracalar hala bizim için köy şeklinde anılır). Yukarıda da belirttiğim gibi onu eve götürmek birinci görevimizdi ve kırlar da koyamazdık.

Bunları hatırladıktan sonra bu uğraşlarımız ile demirli köyünün güzel insanlarını tanımaya da başladık. Köyde yaşayanların soy adları üç beşi geçmezdi ilk aklıma gelen YARTAŞI,YEMİŞEN,ÇART  belki bir iki daha vardır. Çartlar ile akraba da oluruz biz (Süleyman Çart) gibi. Köyün ileri gelenlerini yaşımız ilerledikçe daha yakından tanıma fırsatlarımız da oldu.Şu an ismini hatırlayamadığım onca kişi var aklımda ama Hatip Ali,Gökmen Yartaşı,Arif ağa Veysel Hocanın babası,şimdi ki muhtar Hikmet'in babası ismini hatırladıklarım, beni tanıyanlardan özür dilerim şahsi olarak hepsi gözümün içinden geçiyor şu an.

Allah ( cc ) onlara da cümle geçmişlerimize de rahmet etsin Hikmet 'in bir özürlü kardeşi vardı (Hikmetten büyük tü) köyler arasında maçlar yapılırken Demirli köyünün takımının şu andaki deyimle teknik diretörüydü, Bizim ağabeylerimiz oynarken biz de seyircilik yapardık, onun yanında beklerken, takımı öyle yönlendirir di ke kimse onun sözünden çıkmaz dı, onun kenardan verdiği taktikleri uygularlardı, dediğini yapamayanlara çok kızardı. Özürlü haliyle yaşama öyle bağlanması o kadar beni etkiler di ki maçı hep onun yanında seyrederdim ben.Şimdi gibi televizyonlar olsaydı onun spor (futbol) aşkı örnek gösterilirdi.

Yukarıda da belirttiğim gibi Demirli köyünden Çar'lar kan bağı olan hısımlarımızdır,bizim atalarımız Çart'tan gelmişler ve bizim lakabımız halen Çartlıgil'dir, bunun da etkisiyle Demirli köyünün özel bir yeri vardır benim yaşamımda.İlçe Özel İdare Müdürlüğü yaptığım dönemde doğdu denen mekanlara gitmiştim, oraların güzelliklerini , manastır denen tarihi yerleri de  görmüştüm

 Adlarını hatırlayamadığım kişiler dahil bütün Demirlili insanların ölenlerine rahmet diler,yaşayanlara da sağlık ve mutluluklar dilerim.

Not :09.01.2012 Pazartesi akşamı Anadolu tv izlediğim Vahap kardeşimin şirketinin saydığı yönetim kurulu başkan yardımcıları arasında Demirli köyüne ait bir soy ismi duyamadım, bunun özel bir nedeni olabilir mi bunu da merak ettim.Saygılarımla.  

Zeynel ÖZÇELİK
495 Defa Okundu.
Paylas
Yorumu Yazan Yorum İçeriği  
ZEYNEL ÖZÇELİK
ZEYNEL ÖZÇELİK
KATILIMCI ÜYE
  • Üyelik tarihi : 24 Ekim 2007 10:21:07
  • Adı Soyadı ZEYNEL ÖZÇELİK  
  • Açtığı Konu : 7
  • Yazdığı Cevap : 179
  • Puanı: 1466
  • Toplam Girişi: 3961
  • Ettiği teşekür
  • Edilen Teşekkür
  • Aktiflik:
  • Seviye:
  • Deneyim:
  • Başarı:
  •    
 
Gönderim Tarihi: 09 Mart 2012 09:57:33
 Yorumu

Düzeltme : Köşe yazımın sonuna eklediğim not kısmında belitmiş olduğum konu üzerinde,tv yi tekrar izlediğimde,bahse konu Vahap kardeşimin şirketi değil,Çankırılılar platformu organizasyonuymuş.Yanlış anlaşılmadan dolayı öncelikle özür dilerim.

Adı geçen tv de haftalık proğram yapan sanatçı kardeşimiz sürekli sponsor olma hasebiyle Vahap YARTAŞI kardeşimize teşekkürler ediyor, bir gün de Demirli köyümüz için proğram tertip edilerek çoktan görmlediğimiz dostlarımızı ve baba dostlarını da görmüş olduk.

Sade insanlar için bu yeterlidir bize. Ancak ben buradan Vahap kerdeşime ve diğer ilimiz ile yakından hasbihal edenlere naçizane bir önerim var.Tv ler etkili bir iletişim araçları ve özellikle okumayanlar için en etkili araçlar. Hani bir söz vardır ya" söz gider yazı kalır" bu nedenle diyorum ki bizim Atkaracalar.com gibi int .siteleri de geleceğin yazılı arşivleri olacaktır ve bu arşiv genellikle bize ait olan bir arşivdir.Çankırı'mızla etkin bir yakın ilgili olmak istiyorsak bilgilerimizi,duygularımızı bu sitelerde paylaşmılıyız diye düşünüyorum, Çankırı ile ilgili gelecekteki  fikirlerinizi  buradan paylaşmanızı da bekliyorum.

Zeynel ÖZÇELİK

Yorum Yaz

Giriş Yap  

Copyright Onur ERÇELEN & Yaşar BAYRAKTAR

Bu sayfa 0.06 saniyede yüklendi